Reklama

Říjen 2024: Nejzajímavější nové filmy v kinech

Foto: TMDB

Říjen 2024 zdaleka není okurkovou sezonou. V kinech se urodila celá řada zajímavých premiér, takže kdo bude chtít zhlédnout všechny slibné snímky, bude mít o zábavu vystaráno!

Reklama

Říjen 2024 přinese epickou trojku blockbusterů

Největšími blockbustery měsíce října mají šanci se stát tři filmy. Prvním z nich je sequel Joker: Folie à Deux (premiéra 3. 10.). Film navazuje na oscarové dílo Joker z roku 2019. Titulní roli si zopakoval Joaquin Phoenix a tentokrát se k němu připojila i šílená Harley Quinn v podání zpěvačky a herečky Lady Gaga. Film se zaměřuje právě na vztah mezi těmito dvěma nekonvenčními lidmi. Romance mezi šílenci nemůže mít normální průběh, o čemž se přesvědčí nejenom diváci, ale i Joker a Harleen samotní.

Druhým zmíněným blockbusterem je animované ztvárnění slavných Transformers ve filmu Transformers Jedna (10. 10.). Film je nabitý hlasy slavných herců, jako je Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Steve Buscemi a další. Milovníky akce, sci-fi a dobrodružství má šanci zaujmout nejenom svižný příběh, ale i vydařená animace. Jde o film, na který se rodiče nemusí bát vzít své děti a pobaví se u něj obě věkové kategorie. Jedinou otázkou zůstává, jak se oproti originálnímu znění povedl český dabing.

Do třetice všeho dobrého je tu další komiksový snímek, tentokrát z konkurenčního Marvelu a oproti Jokerovi akčnější a odlehčenější. Venom: Poslední tanec (24. 10.) znovu přivádí na scénu novináře Eddieho Brocka v podání Toma Hardyho a mimozemského symbiota Venoma, který s Eddiem sdílí jedno tělo. Tato nesourodá dvojka se tentokrát bude muset postavit mimozemské invazi. Pokud se filmu podaří zkombinovat akci a humor, mohlo by jít o příjemnou oddechovou záležitost. A možná přijde i Spider-Man!

Psycho hrátky i válečné šrámy

Pořádně šťavnatou roli Sebastianu Stanovi, známému širšímu publiku hlavně díky roli Buckyho Barnese z MCU, nabízí thriller Jiný člověk (3. 10.). Znetvořený herec se rozhodne nechat přeoperovat, ale zjišťuje, že být jako všichni ostatní není nutně výhra. Film dle dosavadních reakcí publika zdárně kombinuje drama i jemný humor a Sebastian Stan nezklamal. Ostatně si již za svůj výkon stihl vysloužit cenu Stříbrný medvěd na festivalu v Berlíně. Někteří diváci film přirovnali k tvorbě Davida Lynche, jiní k osobitým dílům Charlieho Kaufmana. Jinými slovy – jde nikoliv o mainstreamovou, ale strhující podívanou.

Reklama

Na podobné vlně z obdobného prostředí se nese hororový thriller Substance (10. 10.) v hlavní dvojroli s Demi Moore a Margaret Qualley. Stárnoucí herečka dostane příležitost užívat zázračnou substanci, která jí znovu propůjčí ztracené mládí a krásu. Jedinou nevýhodou je, že se musí dělit o čas se svým novým mladším já. Zajímavá premisa, kvalitní herecké obsazení i vzrůstající napětí zaručí, že si své publikum tento film najde. Zároveň dokáže přimět k zamyšlení, kam až by byli lidé ochotní zajít, aby získali zpátky úspěch a půvab.

Známá tvář nechybí ani v historickém dramatu Lee: Fotografka v první linii (10. 10.). Kate Winslet má na silné životopisné role čich, jak opakovaně dokázala. V tomto snímku se vtělila do kůže titulní Lee, modelky a fotografky, která se po vypuknutí druhé světové války rozhodne vyrazit přímo do vřavy bojiště a události zdokumentovat. Pokud se film povede, můžeme očekávat pořádnou porci napětí, silnou atmosféru a vydařené herecké obsazení navrch. Že by tu na někoho čekala další nominace na Oscara? Uvidíme.

Loutkoví i živí, Češi to holt umí!

A co česká stopa? Ani v tomto případě kina nezklamou. Milovníky klasické loutkové práce potěší Velký Pán (3. 10.), pokračování úspěšného filmu Malý Pán z roku 2015. Titulní hrdina se musí postavit nepřátelům, aby zachránil svůj domov. Jestli Češi na poli kinematografie v něčem vynikají, jsou to právě loutkové a animované filmy. Díky tomu má film potenciál zaujmout všechny milovníky tohoto žánru.

Jedním z nejznámějších režisérů je v českých končinách Jan Hřebejk. Říjen 2024 přinese do kin jeho novou komedii Výjimečný stav (17. 10.). Ondřej Vetchý si vystřihl rozhlasového zpravodaje Karla, který se rozhodne předstírat reportáž z arabských bojů přímo ve vlastním bytě. Jenže kdo se lží zachází, ten s ní také schází… Už podle nástinu děje má film našlápnuto k řadě humorných situací a nedorozumění. Navíc Ondřej Vetchý se nestal stálicí českého filmu náhodou, takže bychom po delší době mohli dostat výbornou místní komedii.

Reklama

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu