Reklama

Maggie Smith zemřela: Kteří herci z Harryho Pottera nás opustili?

Foto: TMDB

Maggie Smith, uznávaná britská herečka, nedávno zemřela v nedožitých 90 letech. Ačkoliv hrála soustavně od 60. let, získala dva Oscary a ztvárnila desítky rolí, současní diváci ji nejlépe znají ze dvou sérií. Jako hraběnku Violet z historického seriálu Downton Abbey. A jako přísnou, leč spravedlivou profesorku Minervu McGonagallovou ze série Harry Potter.

Reklama

K její roli v Harry Potterovi se váže více zajímavostí. Například v posledním díle z roku 2011 si nemusela vystřihnout scénu souboje s profesorem Snapem. Tvůrci chtěli postavu profesorky McGonagallové z kouzelnické bitky vyškrtnout a nahradit ji někým jiným. Nicméně autorka knižní předlohy, J.K. Rowlingová, se za Maggie Smith postavila a naléhala, aby scénu natočili tak, jak ji popsala v románu, protože ji vnímala jako klíčovou pro vývoj charakteru profesorky McGonagallové. Jak již dnes víme, Rowlingová zvítězila a Maggie Smith si scénu opravdu zahrála. V době, kdy ji točila, jí bylo 76 let, ale akční okamžik zvládla na jedničku. Mimochodem, byla to právě Rowlingová, kdo Maggie Smith vybral jako vhodnou představitelku Minervy McGonagallové.

Nejenom profesorka McGonagallová, ale i Maggie Smith byla v osobním životě hrdinkou. McGonagallová se potýkala se ztrátou muže, kterého milovala a nikdy se nedočkala dětí. Smith má dva syny, z nichž oba, Chris Larkin i Toby Stephens následují v jejích hereckých stopách. Ale problémy se jí rovněž nevyhnuly. Během natáčení šestého dílu bojovala s rakovinou prsu a podstupovala léčbu.

Po dokončení natáčení série prohlásila, že se jí nebude stýskat, protože „to bylo deset let, a to je hodně.“ Ve stejnou dobu ale Maggie Smith přiznala, že chodit do Bradavic by ji bavilo. „Kdybych mohla studovat v Bradavicích, nejnadšenější bych byla z hodin lektvarů učených Severusem, protože jde o nejexotičtější předmět.“ Do třetice všeho dobrého Smith prokázala svůj suchý britský smysl pro humor. Když se jí jedno dítě zeptalo, jestli se opravdu jako profesorka McGonagallová umí proměnit v kočku, řekla mu, aby se vzpamatovalo.

Neplecha ukončena! Kteří další herci kromě Maggie Smith zemřeli?

Ačkoliv se to může zdát jako včera, od premiéry prvního dílu Harry Potter a Kámen mudrců přece jen uplynulo již 23 let. Za tu dobu nás opustilo více herců, kteří ztvárnili výraznější i vedlejší postavy.

Reklama

Z dalších Bradavických profesorů to kromě Minervy McGonagallové je především Brumbál. Oba jeho představitelé zesnuli. Richard Harris, který si Brumbála zahrál v prvních dvou dílech, zemřel v říjnu 2002 v 72 letech. Původně ani roli nechtěl vzít kvůli svému zhoršujícímu se zdravotnímu stavu, ale jeho vnučka ho přesvědčila o opaku. Proto ho po zbytek série v roli nahradil Michael Gambon, který umřel v září 2023 ve věku 82 let v důsledku zápalu plic.

Ještě dříve svět opustil Alan Rickman, představitel Severuse Snapea. Zemřel na rakovinu slinivky v lednu 2016 ve věku 69 let. Hagrid, klíčník v Bradavicích a dobrý přítel ústřední trojice, nosil tvář Robbieho Coltrana. Coltrane zemřel v 72 letech v říjnu 2022.

Vysokého věku se dožil Leslie Phillips, který propůjčil hlas Moudrému klobouku. Phillips v listopadu 2022 zemřel poklidně ve spánku ve věku 98 let. Představitel výrobce a prodejce hůlek Ollivandera, John Hurt, svět opustil jako 77letý v roce 2017. Buclatá dáma, ztvárněná Elizabeth Spriggs, pouštěla studenty do Nebelvírské společenské místnosti. Spriggs si pohyblivý portrét zahrála před svou smrtí ve věku 78 let v roce 2008. Roli následně převzala komička Dawn French. Konečně, Roger Lloyd Pack, který ztvárnil Bartyho Skrka st., zemřel na rakovinu v 69 letech v roce 2014.

Umírají i záporáci

Z postav, které fanouškům občas šly pořádně na nervy, již nežije strýček Vernon, tedy jeho představitel Richard Griffiths. Kvůli komplikacím po operaci srdce Griffiths zemřel v roce 2013. Bylo mu 65 let. Mnohé nepříjemně překvapila zpráva o smrti Helen McCrory, která ztvárnila Narcissu Malfoyovou, matku Draca Malfoye. McCrory zemřela na rakovinu prsou ve svém domově v dubnu 2021. Dožila se pouhých 52 let.

Reklama

Vysokého věku se oproti tomu dožil Robert Hardy, představitel ministra kouzel Kornelia Popletala. Hardy zemřel v 91 letech v roce 2017. Terence Bayler, který si zahrál ducha Krvavého Barona, se dožil 86 let. Tento novozélandský herec zesnul před osmi lety.

Vášeň a cit

Sledujte Vášeň a cit online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu