Reklama

Kočky: Chlupatí kamarádi ve filmech nesmí chybět

Foto: TMDB

Kočky před pár dny, 8. srpna, oslavily svůj svátek. Je proto na místě si připomenout podařené filmy, v nichž kočičí hrdinové hráli významnou roli.

Reklama

Kočky jsou kamarádské i chytré

Navzdory zvěstem o odměřené povaze koček bývají tito chlupatí čtyřnožci přátelští a milující. A krom toho i pekelně chytří. To dokazuje opomíjená klasika Zatracená kočka (1965), v níž kocour pomůže rozlousknout detektivní případ. Film srší humorem a udržuje svižné tempo, díky čemuž nenudí ani dnes, téměř 60 let po svém vzniku.

V 60. letech se urodila i dobrodružná Neuvěřitelná cesta (1963). Dva psi a kočka Tao společně vyráží na dalekou cestu za svými páníčky. Zvířecím hrdinům je snadné držet palce, film má spád a kamera kouzlí jeden krásný záběr přírody za druhým. Většině diváků bude známější Neuvěřitelná cesta z roku 1993, v níž zvířata na rozdíl od originálu mluví. Oba filmy stojí za zhlédnutí a potěší milovníky domácích mazlíčků.

Do třetice všeho dobrého šedesátkového je tu místní Až přijde kocour (1963). Kocour s brýlemi má sice ve filmu konkurenci v podobě více lidských postav, zahraných českou hereckou smetánkou, ale pro příběh je nesmírně důležitý. Film kromě skvělých hereckých výkonů nabízí i chytrý scénář, podařenou hudbu a navíc dokáže přimět k zamyšlení, to vše zábavnou formou.

Až přijde kocour

Sledujte Až přijde kocour online

Reklama
Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Animovaní a vrnící

Animované kočky jsou leckdy stejně rozkošné jako ty skutečné. Méně známým klenotem zasluhujícím pozornost je Rabínův kocour (2011). Jeho kočičí hrdina umí mluvit a vydá se na dobrodružnou cestu. Sice jde o animovaný snímek, ale Rabínův kocour více potěší dospělé publikum. Navozuje silnou atmosféru Alžírska 20. let minulého století a potěší osobitým vizuálním pojetím.

V minulosti ještě na okamžik zůstaneme. Jednou z řady ne tak slavných Disneyovek jsou Aristokočky (1970). Čtyři kočky získají jmění své bohaté paní, ale čelí zákeřnému sluhovi, který je chce o majetek připravit. Film zdařile kombinuje roztomilé kočky, hudbu, humor, akci (nechybí ani honičky se psy!) a navrch nenásilným způsobem poučí o naivitě a chamtivosti. Pro děti jde o milou podívanou, která nicméně potěší i jejich rodiče.

Hudba nesmí chybět ani ve snímku Oliver & Přátelé (1988). Jde o jedinečnou adaptaci románu Oliver Twist Charlese Dickense. Titulní Oliver tentokrát není chlapec, nýbrž osamělý kocourek potulující se ulicemi New Yorku. Film překypuje akcí, nabídne řadu písniček, přátelství mezi Oliverem a dívenkou Jenny a sympatické hrdiny. Pokud ho doposud neznáte, dejte mu šanci – film od doby svého vzniku zapadl, ale zhlédnout si zaslouží. Zajímavostí je, že jde o první animovaný film, který si po své premiéře v kinech vydělal celosvětově více než 100 milionů dolarů.

Reklama

Reklama

Související témata

Reklama
Zavřít reklamu