Reklama

Karlovarský filmový festival a Festival Fantazie začaly: Promítají desítky filmů

Foto: TMDB

Karlovarský filmový festival v Karlových Varech a Festival Fantazie v Chotěboři mají společného víc, než by se mohlo na první pohled zdát. Oba probíhají na přelomu června a července. Oba existují desítky let (KVIFF 58 let, FF 29 let). A oba se konají právě v těchto dnech. Stále je možnost je navštívit a zhlédnout desítky filmů, které festivaly promítají.

Reklama

Karlovarský filmový festival: Čeští herci a světová kinematografie

KVIFF do Karlových Varů pravidelně zve známé hosty. Kromě těch zahraničních, o nichž jsme již psali, na něj dorazí další slavná jména. Ivana Trojana netřeba zdlouhavě představovat, ostatně jde o jednoho z nejoblíbenějších českých herců. Trojan dnes slaví jubilejní 60. narozeniny a v ještě daleko více filmech a seriálových epizodách si za svůj život zahrál. Získal hned sedm Českých lvů a na KVIFF obdrží Cenu prezidenta MFF KV. Krom toho 4. července v 16.00 v Městském divadle Karlovy Vary uvede drama Karamazovi (2008).

Filmy na festivalu uvedou další stálice české a československé kinematografie. Iva Janžurová dnes ve 14.00 rovněž v Městském divadle představí nový dokumentární snímek Janžurka. Kdo by ho 30. června nestihl, může film zhlédnout i 2. července v 18.00 v Kině Čas. Po jeho skončení s Ivou Janžurovou bude následovat Q&A. Do třetice všeho dobrého v ten samý den Janžurová ve 21.00 v Kině Čas uvede mysteriózní drama Zámek (1968).

Z nabitého programu je obtížné vybrat to nejlákavější. Kromě již zmíněných filmů zaujme například romantický western Až na konec světa, který napsal a režíroval Viggo Mortensen, další host festivalu. Jiří Havelka představí komediální drama Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli. Svůj nový film, dobový thriller Vlny, uvede jiný herec a režisér v jedné osobě, Jiří Mádl. Nepochybně s bizarním, leč fascinujícím příběhem přijde Řek Yorgos Lanthimos ve filmu Milé laskavosti s Emmou Stone. Celkem na festivalu kina promítnou okolo 200 filmů. A kdo by náhodou na KVIFF dojet nestačil, může vyzkoušet platformu KVIFF.TV, která obsahuje více než 800 snímků, včetně těch festivalových.

Festival Fantazie je nejenom o fantasy

Nenechte se zmást názvem. Chotěbořský Festival Fantazie není pouze o fantasy, ale nabízí 18 programových linií! Na své si na něm tak přijdou milovníci muzikálů, komiksů, vědy, vojenství, hororu, anime, sci-fi, her a ještě mnoha dalších.

Reklama

My se však bavíme o filmech, tak se na ně pojďme podívat. FF každý den promítá hned čtyři až pět filmů, přičemž vstupenka vyjde na lidových 50 korun. Celkem jich návštěvníci za dobu trvání festivalu od 28. června do 7. července mohou zhlédnout 49. Na rozdíl od KVIFF, který nabízí směsici nové a starší tvorby, se FF zaměřuje na snímky z uplynulého roku a jen výjimečně promítá retro kousky. Myslí i na rodiny s dětmi, takže vždycky minimálně jednou za den, po obědě, mají diváci možnost zhlédnout film s dabingem.

Z novinek má šanci zaujmout více kousků. Jde například o superhrdinskou komiksovku Aquaman a ztracené království či půvabné anime Hajaa Mijazakiho Chlapec a volavka. Zachraňovat svět budou hrdinové filmu Krotitelé duchů: Říše ledu a lidé proti opičákům se postaví v Království Planeta opic. Zavítáme do pouští Duny v druhé části série a do alternativních vesmírů ve filmu Spider-Man: Napříč paralelními světy. Proti sobě se postaví dva giganti v Godzilla x Kong: Nové impérium a soutěžící ve vraždné aréně v Hunger Games: Balada o ptácích a hadech. Dorazí i barevná panenka Barbie či neméně pestrý Wonka. Seznam tím ani zdaleka nekončí, ve večerních hodinách se například chotěbořské kino stane vždy hájemstvím promítaných hororů pro fanoušky tohoto žánru.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu