Reklama

Karlovarský festival se blíží: Jaké zahraniční hvězdy ho navštíví?

Foto: TMDB

Karlovarský festival je největší filmový festival v ČR. Od roku 1946 na něm diváci potkávají své oblíbené hvězdy, mají možnost zhlédnout desítky zajímavých filmů a zúčastnit se doprovodného programu. I letos bude v pořadí již 58. ročník pořádně nabitý. Přesvědčte se sami.

Reklama

Karlovarský festival přivede hrdinu Pána prstenů

Začít musíme tím pro mnohé lidi nejatraktivnějším – zahraničními herci, kteří festival navštíví. Stejně jako v minulých ročnících, i tentokrát se KVIFF vytáhl a představí velká jména.

Karlovy Vary tak na přelomu června a července navštíví Viggo Mortensen. Americký herec proslul zejména rolí Aragorna ve fantasy trilogii Pán prstenů, jejíž třetí díl získal rekordních 11 Oscarů. Neméně podstatné jsou Mortensenova osobní ocenění. Je držitelem hned tří Oscarů. Bodoval díky krimi dramatu Východní přísliby (2007), road movie Tohle je náš svět (2016) a komediálním dramatu Zelená kniha (2018).

V ČR Mortensen převezme Cenu prezidenta MFF KV a uvede svůj westernový film Až na konec světa, který režíroval. Kromě herectví píše knihy, maluje a je jazzovým hudebníkem – jde tedy o vskutku renesančního umělce! Zajímavostí je, že ho v roce 2010 dánská královna pasovala na rytíře a než si superhrdinu Wolverina zahrál Hugh Jackman, mohl ho ztvárnit právě Viggo Mortensen.

Přijede i král Artuš a Baron Zemo

Pochopitelně platí, že Mortensen není jediným slavným hercem, který na KVIFF dorazí. Nejednoho fanouška donutí zpozornit jméno Clive Owen. Britský herec má za sebou desítky rolí v žánrově rozmanitých dílech. Z těch známějších si zaslouží zmínit například akční Agent bez minulosti (2002), komiksové Sin City – Město hříchu (2005), sci-fi Potomci lidí (2006) a již zmíněný král Artuš ve stejnojmenném snímku z roku 2004.

Reklama

Owenovým prozatím posledním dílem je italské drama Romantický průvodce po ztracených místech (2020). Hojně se věnuje hraní v seriálech. V nedávné době šlo o díla jako American Crime Story, Vražda na konci světa či letošní Monsieur Spade. Získal Oscara za roli v romantickém dramatu Na dotek (2004).

Do třetice všeho dobrého na festival zavítá evropský herec Daniel Brühl. V posledních letech na sebe poutal pozornost především jako antagonista Baron Zemo v Marvelovském filmovém vesmíru (MCU). Na kontě má ale celou řadu rozmanitých rolí. Hrál v komediích (Good bye, Lenin!), historických dramatech (Úkryt v zoo), akčních filmech (Hanebný pancharti), sportovních dílech (Rivalové) a ještě v mnoha dalších.

Oscar na něj stále čeká, ale získal dva neméně cenné Zlaté glóby. Jeden z nich byl za roli Nikkiho Laudy v již zmíněných Rivalech. Druhou cenu Daniel Brühl obdržel za dramatický krimi seriál Psychiatr. V nedávných letech zazářil například ve filmu Na západní frontě klid (2022) či v titulní roli letošního seriálu Becoming Karl Lagerfeld. V minulosti kromě hraní zpíval v rockové kapele Purge.

Daniel Brühl i Clive Owen oba obdrží na KVIFF Cenu prezidenta MFF KV. Festival proběhne ve dnech 28. června až 6. července a ještě se k němu na těchto stránkách vrátíme.

Reklama

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu