Reklama

James Earl Jones: Hlas Darth Vadera se odebral do daleké galaxie

Foto: TMDB

James Earl Jones je jméno, které si ne všichni filmoví diváci okamžitě vybaví. Ale když se řekne Darth Vader, většina už ví. Jones jednomu z nejznámějších záporáků všech dob propůjčil svůj hlas. Před svou smrtí 9. září tohoto roku ve věku 93 let ale stihl ztvárnit desítky dalších rolí.

Reklama

James Earl Jones: Napřed koktal, potom hrál

Ze začátku to nevypadalo, že na Jamese Earl Jonese čeká desetiletí dlouhá herecká dráha. Narodil se 17. ledna 1931 v Mississippi. Jeho otec byl boxer, číšník, šofér a herec vedlejších rolí. Matka oproti tomu pracovala jako učitelka. Jones měl africké a irské kořeny. Jeho otec rodinu opustil ještě před narozením svého syna a mladičký James vyrostl na farmě v Michiganu, kde ho vychovávali rodiče jeho matky. V útlém věku zápasil s koktáním a podařilo se mu tento problém překonat tak, že před tabulí ve škole nahlas četl básně.

Jeho život předtím, než se stal hercem, rozhodně nebyl nezáživný. Po vystudování vysoké školy sloužil jako armádní ranger v Korejské válce. Svou hereckou práci zahájil v Michiganu v půlce 50. let. Odtud se přestěhoval do New Yorku a studoval herectví pod vedením slavného Lee Strasberga. Jeho první významnější film byl Kubrickův Dr. Divnoláska (1964), válečná satira s Peterem Sellersem v hlavní roli. Od té chvíle se nezastavil a svou poslední filmovou roli před smrtí ztvárnil v komedii Cesta do Ameriky 2 z roku 2021. Je nicméně příhodné, že fanoušci televizních seriálů si ho mohli užít ještě o rok později díky novince Obi-Wan Kenobi, kde se znovu objevil jako Darth Vader. Rolí, která ho proslavila, se zároveň rozžehnal s herectvím.

Jonesův osobní život byl relativně poklidný. S první manželkou, zpěvačkou Julienne Marií, zůstal čtyři roky mezi lety 1968 až 1972. Poté si vzal Cecilii Hartovou, s níž měl syna Flynna, který se rovněž stal hercem. S Cecilií zůstal až do její smrti v roce 2016.

Dostal i Oscara – tak trochu

I ocenění za svou kariéru se James Earl Jones dočkal. Zhodnocením jeho celoživotní práce bylo udělení čestného Oscara v roce 2012. I bez pozlacené sošky by ale Jonesovi mohl jeho hereckou dráhu nejeden z jeho kolegů závidět. Namluvil ikonické postavy hned dvou známých sérií. Kromě již zmíněného Darth Vadera to byl Simbův táta Musafa v animovaném Lvím králi z roku 1994. Musafu znovu namluvil v hraném remaku Jona Favreaua z roku 2019.

Reklama

Darth Vaderovi dal hlas v celkem šesti celovečerních filmech, ale v závěrečných kreditech se jeho jméno objevilo až ve třetím díle původní trilogie, Návratu Jediů. Vychutnat si jeho hlasové mistrovství mohli i diváci seriálu Star Wars Povstalci.

Jones si vydobyl postavení jednoho z vůdčích herců černé pleti své generace. Zahrál si například prvního fiktivního afroamerického prezidenta vůbec. Stalo se tak už v roce 1972, desetiletí předtím, než se tomuto prvenství v reálném světě dostalo Baracku Obamovi. Stejně jako na filmovém plátně byl Jones doma i v divadle. Objevil se v řadě klasických her, jako je Král Lear, Othello či Kočka na rozpálené plechové střeše.

Kromě již zmíněného čestného Oscara si vysloužil v roce 2017 divadelní cenu Tony za celoživotní práci. Díky sportovnímu dramatu The Great White Hope (1970) získal nominaci na Oscara, kterou sice neproměnil, ale v úspěchu mu to nijak nezabránilo. A v získání lásky tisíců fanoušků také ne.

Svět podle Jima

Sledujte Svět podle Jima online

Reklama
Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu