Reklama

Emmy: Letošní nominace jsou venku. Které novinky zabodovaly?

Foto: TMDB

Emmy i nadále zůstávají jednou z nejprestižnějších cen. Ačkoliv svým věhlasem nedosahují na filmové Oscary, dávají prostor televizním seriálům. Zároveň slouží jako připomenutí toho, co zajímavého vzniklo v seriálovém světě za poslední rok. Již známe letošní nominace a vyhlášení výsledků proběhne za necelý měsíc, 15. září. Kdo zabodoval a nominaci získal?

Reklama

Emmy fandí historii

Aspoň podle rekordmanů letošního ročníku to tak vypadá. Nejvíc nominací, celkem 25, obdrželo historické drama Šógun z prostředí feudálního Japonska. Série vychází z knižní předlohy Jamese Clavella. Druhým nejúspěšnějším je komediální kulinářské drama Medvěd. Na rozdíl od Šóguna nejde o úplnou novinku, Medvěd má za sebou již tři série.

My se však zaměříme právě na nominované novinky, jejichž premiéra proběhla letos. Třeba jste některou z nich dosud nezaznamenali a najdete svůj nový oblíbený seriál. V kategorii nejlepší drama zabodovalo kromě již zmíněného Šóguna postapokalyptické sci-fi Fallout vycházející ze stejnojmenné série počítačových her. Předchozí předlohu má i akční Mr. & Smith o manželském páru špionů. Někteří z vás si určitě vzpomenou, že stejně se jmenoval film z roku 2005 s Bradem Pittem a Angelinou Jolie v hlavní roli. Čtvrtou nominovanou dramatickou novinkou je sci-fi Problém tří těles adaptující knihu Liu Cixina.

Kdo se chce smát, má z čeho vybírat

Nejenom dramatem je divák živ. Emmy dávají prostor i komediálním seriálům. Nominovaných seriálů je opět osm, ale vítězem může být jen jediný. Zde je nabídka novinek chudší. Jde pouze o seriál Palm Royal, jehož hlavní hrdinka Maxine se pokouší probojovat mezi smetánku. Seriál adaptoval knihu od Juliet McDaniel a již se dočkal prodloužení pro druhou sérii. Hlavní roli ztvárnila známá komediální herečka Kristen Wiig.

Přejděme k animákům. Z pěti seriálů je jedinou letošní novinkou X-Men ’97, superhrdinská podívaná navazující na seriál z 90. let, jak název napovídá. Marvel v poslední době na poli hraného filmu příliš neboduje, tak třeba na Emmy uspěje aspoň v animované podobě.

Reklama

Poslední kategorií, na niž se podíváme, jsou minisérie. Z pěti nominovaných měly dva premiéru v tomto roce. Prvním z nich je Ripley, psychologický thriller z 60. let. Jeho titulní hrdina Tom Ripley přijímá zakázku a odjíždí do Itálie, aby našel syna svého bohatého klienta. V hlavní roli zazářil britský herec Andrew Scott. Jen o týden později, 11. dubna, měl premiéru Baby Reindeer, v němž se úspěšný spisovatel Richard potýká se ženou, která ho stalkuje. Zajímavé je, že seriál vychází ze skutečných událostí, které prožil představitel Richarda, Richard Gadd.

A co navrátilci? Mají si kde hrát?

Konečně se krátce věnujme dlouho běžícím populárním seriálům, které získaly nominace. V kategorii drama se mohou radovat například fanoušci Koruny zachycující osudy současné britské královské rodiny. Mezi komediemi získal působivých 23 nominací seriál Jen vraždy v budově. Z animovaných děl jsou největší stálicí přes 30 let běžící Simpsonovi a v minisériích jde především o dvě krimi, Fargo a Temný případ.

K Emmy a výsledkům ocenění se vrátíme v září, do té doby je dostatek času novinky vyzkoušet anebo se vrátit k vašim déle vysílaným oblíbencům.

Reklama
Reklama
Reklama
Zavřít reklamu