Reklama

Emmy 2024: Šógun dosáhl historického prvenství

Foto: TMDB

Emmy 2024 máme za sebou a po oznámení nominací již známe výsledky. Ty minimálně v jedné kategorii překvapily. Poprvé v historii udílení cen pozici nejlepšího dramatu získala cizojazyčná (neanglicky mluvená) série. Je jím historické drama Šógun.

Reklama

Pro připomenutí, Šógun vychází ze stejnojmenného románu Jamese Clavella z roku 1975. Kromě ceny nejvyšší drama posbíralo 17 dalších. Radovat se mohli mimo jiných hlavní herci Hiroyuki Sanada a Anna Sawai, první Japonci v dějinách, kteří ve své kategorii zvítězili. Sanada následně prohlásil, že ho seriál naučil, že „když lidé pracují spolu, dokážeme dělat zázraky a společně vytvořit lepší budoucnost.“ V ČR můžete seriál Šógun streamovat na Disney+.

Ani kategorie komediálních seriálů nezahálela. Zabodoval v ní seriál Stále v kurzu s Jean Smart v hlavní roli. Smart si odnesla i cenu za nejlepší herečku, již třetí za svou roli v této komedii. HBO seriál o dvou ženských komičkách pracujících spolu rovněž vyhrál Emmy za nejlepší scénář ke komediálnímu seriálu.

Většinu ocenění za komediální žánr si nicméně odnesl Medvěd o mladém šéfkuchaři, který se snaží oživit rodinný podnik a řeší další životní trampoty. Medvěd si vysloužil působivých 11 cen, včetně sošky pro Lizu Colón-Zayas, která porazila i takovou hereckou legendu, jakou je Meryl Streep.

Emmy 2024 ocenily stalkerku i princeznu

Dvě herecké ceny na ceremoniálu Emmy 2024 získala novinka od Netflixu, minisérie Sobík o vztahu spisovatele a stalkerky inspirovaná skutečnými událostmi. Richard Gadd, který při tvorbě seriálu vycházel ze svých vlastních zážitků, poznamenal: „Nikdy jsem si nemyslel, že bych dokázal napravit to, co se mi stalo a znovu se postavit na nohy. Nic netrvá věčně a bez ohledu na to, jak špatně na tom jste, se věci vždycky zlepší, takže pokud v současnosti s něčím bojujete, snažte se dál a slibuji, že to nakonec bude v pořádku.“

Reklama

Ze slavných jmen se mohla radovat Jodie Foster, která získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon v minisérii či antologii. Jde o její první Emmy vůbec. Foster natáčení seriálu Temný případ označila za „kouzelný zážitek.“ Může být o to hrdější, že porazila tak silné soupeřky, jako je Naomi Watts a Brie Larson.

Všichni fanoušci dlouho vysílaného seriálu Koruna jistě rádi uslyší, že ani ve své poslední sérii historické drama neostrouhalo. Elizabeth Debicki, která ztvárnila princeznu Dianu, si odnesla cenu za nejlepší vedlejší roli v dramatu. Debicki nominaci za tuto roli získala podruhé, ale vyhrála teprve letos. Jde tak o sladkou tečku za víceletým úspěchem seriálu, a to nejenom na nejrůznějším předávání cen, ale i u diváků.

V mužské kategorii si cenu za nejlepší vedlejší roli v dramatu vysloužil Billy Crudup za The Morning Show. Nejlepší reality show se stala americká verze pořadu Zrádci a nejlepší talk show příhodně zvaná The Daily Show.

Zato jiné seriály, které získaly nominace, měly smůlu. Mezi ně patří například letošní postapo Fallout, Základka Willarda Abbotta, Mr. & Mrs. Smith či oblíbená krimi komedie Jen vraždy v budově.

Reklama

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu